[HRVATSKA REPREZENTACIJA] EKSKLUZIVNO: Intervju s trenerom ŽNK Splita koji je nakon uspjeha sa Splitom dobio ponude Šahtara i Seville

25. 07. 2016.

Trener ŽNK Splita je ekskluzivno za Hrvatsku reprezentaciju progovorio o ženskom nogometu u Hrvatskoj, šansama Splita za osvajanje naslova i ponudama Šahtara i Seville koje ima na stolu.

Mladi trener ženskog nogometnog kluba Split, Ivan Zvonimir Brkić, prošle je sezone bio pravo osvježenje u hrvatskom ženskom nogometu.

36-godišnji Brkić igračku je karijeru počeo u mladim selekcijama Hajduka odakle je otišao u RNK Split, pa u Solin i Posušje. Ozljede su ga udaljile od nogometnih terena, pa je u nogometu odlučio ostati kao trener.

Kao trener prošao je rad sa svim kategorijama, od najmlađih uzrasta do seniora. Kao trener vodio je mnoge talentirane igrače koji su danas uspješni sportaši. Nikola Vlašić, Mateo Kovačić, Marko Livaja, Ante Roguljić i još mnogi drugi prošli su kroz njegove ruke.

Trenirao je NK Imotski, NK Omladinac Vranjic, NK Mosor Žrnovnicu, NK Galeb Split, a najveće uspjehe ostvario je sa ženskim nogometnim klubom Split.

Prošle je sezone odveo do 2. mjesta u ligi, odmah iza nedodirljivog Osijeka kojem je po prvi put u četiri godine uspio uzeti bod u remiju 3:3 u Splitu. Osim drugog mjesta u ligi, Brkić je doveo Split i u finale hrvatskog kupa, gdje je poražen od Osijeka.

U malom nogometu ostvario je povijesni uspjeh. Split je osvojio prvo izdanje malonogometne lige za žene u povijesti koje je pokrenuto prošle sezone. Split je uvjerljivo prošao sve prepreke do titule prvaka i ostavio najbolji dojam na turniru. Za ove uspjehe ŽNK Split je nagrađen i titulom najbolje ženske sportske ekipe koju im je dodijelio grad Split.

Ivana Zvonimira Brkića, poznatijeg pod nadimkom Buco, ulovili smo na odmoru od sezone. Čak i na odmoru Brkić istražuje i uči o nogometu. Pregledavaju se snimke, čitaju knjige, upijaju nova znanja. Nogomet je jednostavno njegov život, a preferira napadački nogomet. Uzor mu je Marcello Lippi.

„Moja filozofija je napadački nogomet. Uvijek je cilj zabiti gol više od protivnika. Da bi to mogli ostvariti morate imati igrače koji mogu odgovoriti zahtjevima takve igre. U protivnom igrate u skladu s mogućnostima i dozirate se u određenim momentima nogometne igre“, govori nam Brkić.

Vodili ste i muškarce i žene. Treneri koji su iz muškog nogometa došli u ženski ističu kako je rad sa djevojkama znatno drugačiji. Kako Vi gledate na to?

„Velike su razlike u treninzima. Drugačije se dozira opterećenje. Žene su puno zahtjevnije u odnosu na muške. No, moram reći da žene imaju puno više inteligentnih rješenja u igri od muškaraca. Stvarno su specifične za rad. Muškima kad kažete da odu desno, oni svi kao vojska bez pogovora odlaze desno. S druge strane, kad ženama kažete da odu desno, one pitaju zašto. To i nije loše. Time pokazuju da žele učiti i da razmišljaju o nogometu.“

Ivan Zvonimir Brkić

Ivan Zvonimir Brkić

Prošle sezone uzeli ste bodove Osijeku. To je prvi put u četiri godine da je nekome uspjelo otkinuti dominantnom Osijeku bod.

„Utakmica s Osijekom je bila vrhunac pripremnog perioda. Morate znati da je ženski nogomet na amaterskoj razini u Hrvatskoj, a ne na profesionalnoj. Ako nemate kontinuitet treninga ne možete odgovoriti zahtjevima i igrati na razini potrebnoj da se suprotstavite tako dobroj ekipi kao što je Osijek. Imali smo sreću da smo taj period prije Osijeka bili na treninzima u punom sastavu i rezultat tih treninga je taj bod protiv Osijeka. Pripremili smo im neka taktička iznenađenja i nešto što nisu očekivali u određenim momentima igre.“

Kako ste općenito zadovoljni Splitom prošle sezone?

„Zadovoljan sam sezonom iza nas. Osvojili smo prvenstvo u malom nogometu, bili smo drugi u prvenstvu i igrali u finalu kupa. To su velike stvari i za cure i za našu predsjednicu Vinku Fabjanac bez koje to sve ne bi bilo moguće. Bilo je dosta problema, ali uspjeli smo se skupiti i ostvariti nešto što će se pamtiti. Svi ti uspjesi pripadaju mojim igračicama i našoj predsjednici i upravi kluba“, skromno će Brkić.

Što je potrebno za dodatni iskorak?

„Za veći iskorak je potreban jedan dobar sponzor. Cure odlično rade i trude se i zaslužuju da ih se nagradi. Trebamo sponzora koji će prepoznati ove uspjehe kao što je grad Split već prepoznao. Morate znati da je Osijek jedini profesionalni klub. Nama kad se neka igračica ozlijedi mi nemamo alternativu. Danas je nemoguće dovesti igračicu u klub ako joj ne možete osigurati barem osnovna sredstva. Trenutno se uprava kluba bori i osigurava najviše što može, no za veći iskorak je potreban jedan dobar sponzor. Onda možemo napraviti puno više.“

Na uspjesima od prošle sezone možete graditi budućnost. Može li Split do naslova prvaka već iduće sezone?

„Možemo li uzeti koji trofej Osijeku? Naravno. To je uvijek moguće. Učim svoje igračice da se ne zadovoljavaju sitnicama, već pobjedama. Pobjede osiguravaju kontinuitet, vjeru u sebe, poštovanje, a na kraju donose i trofeje, što u konačnici vodi i do boljih uvjeta. Nadam se da možemo i čvrsto vjerujem u to.“

Kako općenito vidite ženski nogomet u Hrvatskoj?

„U Hrvatskoj sigurno ima kvalitete i talenta. Mislim da bi se liga trebala profesionalizirati. Ovako ne možete očekivati od cura da budu u klubu i zahtijevati dolaske na treninge. Morate i njih razumjeti, od nečega moraju živjeti. UEFA ženski nogomet podiže na razinu više. HNS će sigurno stati još čvršće uz žensko nogomet, jer cure to svakako zaslužuju.“

Mihaela Horvat došla je u Split iz Trnave na polusezoni. Pomogli ste njenoj afirmaciji i zaslužila je poziv u reprezentaciju.

„Malo ću Vas ispraviti. Miha je isprofilirala sama sebe. Ona je karakterna cura. Jednostavna je, a tako posebna. Ona je primjer svima ostalima. Posjeduje izrazitu kvalitetu i mogu se samo zahvaliti svojoj predsjedndici koja je omogućila svima nama da imamo nekog kao što je Miha. Ponosan sam na nju. Moja vrata su joj uvijek otvorena, čak i ako jednog dana ne budem trener Splita. Nadam se da će je poslužiti zdravlje i da će se zadržati u reprezentaciji. Tamo joj je mjesto. Ona je taj kalibar.“

Osvojili ste prvo izdanje malonogometnog prvenstva za žene. Možete li iduće godine obraniti naslov prvaka?

„Bit će teško, ali dat ćemo sve od sebe da to ostvarimo. Bila je to jedna lijepa priča. Osvojili smo prvenstvo bez poraza. Hvala svim mojim igračicama i upravi kluba na tom velikom uspjehu. Imamo odlične igračice i ako ostanemo na okupu ne vidim razloga zašto ne bismo obranili naslov. Uvijek sam vjerovao u svoje igračice.“

Za kraj, u ŽNK Splitu nižete uspjehe i rastete i Vi i klub. Dobri rezultati u ženskom nogometu doveli su do interesa velikana muškog nogometa za Vaše usluge. Što nosi budućnost?

„Prerano sam završio nogometnu karijeru zbog zdravstvenih problema. Već 12 godina sam u muškom nogometu kao trener i trenirao sam sve moguće uzraste, od najmlađih do seniora. Normalno je da nastavim tim putem. Već prije dvije godine dobio sam ponudu da idem u Chicago preko jedne nogometne agencije, no operacija očiju me spriječila u tome. Sad na stolu imam ponude od ukrajinskog Šahtara da radim s mlađim uzrastima i španjolske Seville koja me želi angažirati za skauta. Ipak, za Hrvatsku me vee školovanje. Moram završiti višu razinu školovanja za kondicijskog trenera i kad to privedem kraju sigurno ću tražiti priliku u inozemstvu. Hoće li to biti u muškom ili ženskom nogometu, to ćemo još vidjeti“, završava Brkić.

Zanimljivo, iako je Split podigao na višu razinu i ostvario uspjehe koji su doveli do interesa Šahtara i Seville, u Hrvatskoj nije uključen u rad niti jedne od ženskih reprezentacija. Svojim bi znanjem sigurno mogao doprinijeti kvaliteti. Iduće sezone ponovno će voditi Split i pokušati napraviti iskorak. Nada se da će to prepoznati i uspješni poduzetnici i klub podržati financijski. To bi koristilo i sponzorima koji bi mogli stati iza uspješnog projekta i pokazati kako im je stalo do razvoja sporta. Cure to svakako zaslužuju.

Posted in Mi u medijima.