[NOGOMET PLUS] Derbi za polufinale Kupa: Mogu li Splićanke zaustaviti osječku dominaciju

17. 04. 2018.

Derbi za polufinale Kupa: Mogu li Splićanke zaustaviti osječku dominaciju

ŽNK Osijek već 10 godina dominira ženskim nogometom u Hrvatskoj. Zečice s Mačkamame cijelo desetljeće ne znaju što to znači biti na bilo kojoj poziciji osim na tronu. Prije devet godina u Splitu se rodila ideja o novom ženskom klubu koji će za cilj imati prekinuti dominaciju Osijeka i zavladati ženskim nogometom u Hrvatskoj i regiji.

Predsjednica kluba Vinka Fabjanac s nekoliko je roditelja i djevojaka koje su igrale nogomet osnovala ŽNK Split koji je krenuo iz druge lige i vrlo brzo došao do najvišeg ranga iz kojeg nije ispadao. Split je svake godine sve više rastao i sada se prometnuo u jedinog ozbiljnog konkurenta nepobjedivog Osijeka.

Splićanke su u posljednjih nekoliko sezona sve bliže Osječankama, a koliko su se približile govori i rezultat iz prve ovosezonske utakmice u prvenstvu koja je završila s 2-0 u korist Osijeka. Poraz od 2-0 možda ne izgleda kao poseban uspjeh, no ako znamo da najjača Hrvatska ekipa svoje protivnice melje i s 10 i više razlike, a Splitu je u toj utakmici nedostajalo sreće pa su promašili 4-5 prilika, onda je ta utakmica itekako pokazatelj napretka.

U odnosu na taj susret Split se pojačao, a Osijeku je ozlijeđeno nekoliko ključnih igračica. Najbolja igračica u Hrvatskoj Maja Joščak vraća se nakon operacije križnih ligamenata i još nije ona stara, pa nas u srijedu u četvrtfinalu Kupa u Vranjicu očekuje spektakularan dvoboj naše dvije najjače ekipe.

“Svi jako dobro znamo što je Osijek u okvirima ženskog nogometa u Hrvatskoj. Osobno se ni ne sjećam kada su zadnji put izgubili utakmicu na hrvatskim terenima, no kažu kako je Kup natjecanje koje je uvijek nepredvidivo i u kojem ima dosta iznenađenja”, rekla nam je napadačica Splita Monika Conjar pa dodala:

“Kada ne bih vjerovala da možemo napraviti iznenađenje, ne bih ni istrčala na teren. Split je izrastao u vrhunsku ekipu koja se može ravnopravno nositi s Osijekom što se moglo vidjeti u zadnjoj prvenstvenoj utakmici. Kada bismo ponovile tu utakmicu i u nekim situacijama isprovocirali određenu dozu sreće bili bismo blizu uspjeha. Nadamo se svi da će nas ta sreća i pomaziti”, zaključila je Conjar koja je s 26 postignutih pogodaka u ovoj sezoni na trećem mjestu ljestvice najboljih strijelaca.

Prve dvije pozicije drže Osječanke Mateja Andrlić s 42 zabijena gola i Lorena Balić s 53 postignutih pogodaka, pa od četvrtfinala Kupa itekako možemo očekivati spektakularan susret pun golova.

Četvrtfinale je na rasporedu u srijedu, 18. travnja, u 13:00 u Vranjicu na igralištu s umjetnom travom sportskog centra Kava.

Posted in Mi u medijima.