[DALMACIJA NEWS] Splićankama jedina prepreka u Kupu Osječanke

14. 04. 2018.

Nogomet i muške nogometne momčadi postale su jedne od glavnih tema svakodnevnice, a dok je u prvom planu natjecanje Lige prvaka, lijepa sportska priča dolazi nam iz Splita.

Kao grad bogat sportom, Split je prije devet godina postao „teži“ za još jedan nogometni klub. U ovoj priči, ipak, nije riječ o nogometu kojeg igraju muškarci, već o onom u čijem na terenu majstorije loptom izvodi „ljepši spol“.

Na tradiciji prvog ženskog nogometnog kluba u Splitu naziva „8. mart“ 21. siječnja 2009. godine ponikao je Ženski nogometni klub Split. Kako bi došlo do razvoja i popularizacije ženskog nogometnog športa te druženja i natjecanja okupili su se ljudi s vizijom o ženskom nogometnom klubu u gradu pod Marjanom pa tako već skoro puno desetljeće plove elitnim natjecanjima i bilježe odlične rezultate pri samom vrhu.

U sastavu Ženskog nogometnog kluba Split igraju seniorkekadetkinje ipionirke, a jedan od glavnih programa u budućnosti je dogovor o suradnjama s osnovnim školama na području Splita kako bi se aktivirao što veći broj djevojčica koje bi dobile razvoj u ovoj pravoj sportskoj sredini.

Problem koji se postavlja pred ekipom ovog kluba je nedostatak infrastrukture i opreme za trening jer je u ženskom nogometu jako teško privući kapital pa većina prihoda dolazi od donacija Grada Splita i samog kluba:

„Iako sa zadovoljavajućim uvjetima na terenu RNK Split, situacija u našem gradu je takva da se nije stabilizirala od osamdesetih godina prošlog stoljeća pa smo ostali na samo dva terena gdje radijaciju imaju mnoga djeca, a pogotovo ona školska i iz klubova. Jako teško je zato rasporediti sve termine kako bi se moglo dobro trenirati pa su reflektori na stadionu Splita upaljeni gotovo 24 sata dnevno“, rekla je predsjednica kluba, Vinka Fabjanac.

Ženski nogometni klub Split uz bok je ženskoj momčadi Osijeka koja drži prvo mjesto 1. HNL za žene, a Splićanke ekipi grada na Dunavu zaostaju tek tri boda. No, nema tu kraja sjajnim uspjesima i rezultatima jer iz seniorske momčadi čak sedam igračica igra za reprezentaciju Lijepe Naše.

O ozbiljnosti organizacije kluba najbolje govori i podatak kako je u klub doveden marketinški menadžer koji u cilju ima uzdignuti klub u medijima i promovirati ženski nogometu u Splitu na najbolji način.

Ova priča prava je uvertira pred Kup utakmicu četvrtfinala u kojoj se sastaju prva i druga ekipa lige za žene – ŽNK Osijek i Splićanke koje će na domaćem terenu pokušati se okruniti titulom prvakinja jer je jedino momčad sa istoka Hrvatske bila prepreka u dostizanju samog vrha.

Predsjednica Fabjanac istaknula je kako vjeruje u svoju momčad:

„To je derbi susret, ne samo u Kupu već i u našem prvenstvu. Dat ćemo sve od sebe da ostvarimo uspjeh jer su nam Osječanka jedina prepreka plasmana i uspjeha u našem klubu!“

Susret se igra u srijedu, 18. travnja od 13 sati na Sportskom centru „Kava“ u Vranjicu, a više o njoj na početku idućeg tjedna.

Posted in Mi u medijima.