[SLOBODNA DALMACIJA] Napale ih od početka i šokirale: Splićanke razbile apsolutne vladarke hrvatskog nogometa

20. 04. 2018.

Senzacija u Kupu

Senzacionalnom pobjedom nad favoriziranim Osijekom u četvrtfinalu kupa od čak 4:1 nogometašice Splita prekinule su čak 11 godina dugu dominaciju Slavonki u domaćim natjecanjima.

U posljednjih 11 sezona Osječanke su osvajale domaću duplu krunu, prvenstvo i kup, ali eliminacijom od “crvenih” u četvrtfinalu kupa došao je tome nizu kraj.

U cijelom aktualnom prvenstvu Osječanke, apsolutne vladarke hrvatskog nogometa (ukupno 21 naslov prvakinja i 19 trofeja u kupu), primile su tek jedan gol. U 13 ligaških susreta upisale su jednako toliko pobjeda uz nevjerojatnu gol razliku 157:1.

No, već u prve 24 minute kup utakmice odigrane u Kavi u Vranjicu primile su tri gola, a do kraja susreta i četvrti. Tek su u sudačkoj nadoknadi uspjele bar malo ublažiti neočekivanu katastrofu.

Jer osam godina nisu Osječanke poražene u prvenstvu, šest godina u kupu (pobjedom u uzvratu su Osječanke osvojile i taj kup). No, ovaj put su ih Splićanke baš propisno razbile i naplatile barem dio duga, to što su tri sezone iza njih bile viceprvakinje, a dvaput od njih poražene u finalima kupa.

Pobjeda za pamćenje

– Neopisiv je bio osjećaj konačno svladati Osijek i prekinuti tu njihovu dugu dominaciju. Napale smo ih od početka i šokirale, mislim da su tu ostale zatečene jer Osijek se ne napada samo tako – rekla nam je Zagrepčanka u dresu Splita Andrea Valušek koja je golom u 12. minuti načela gošće.

Potom je zabila Iva Bukač, a dva gola postigla je zatim Leonarda Balog. Za veliko slavlje “crvenih” na kraju.

– Proveselile smo se, ali nismo se ipak “otele kontroli” jer nova utakmica je već za vikend – otkrila nam je Valušek.

U tek devetoj godini postojanja kluba Splićanke su upisale povijesnu pobjedu i napravile najveći korak ka osvajanju prvog trofeja.

– Ovo je bila pobjeda za pamćenje i nije bila nimalo slučajna, uz četiri gola stvorile smo i još mnoštvo šansi, a Osječanke su došle u najjačem sastavu. Mislile su da će nas pregazit, a pomeli smo ih, pogotovo u prvih dvadesetak minuta – priča nam predsjednica Splita Vinka Fabjanac.

Sada su u prvenstvu drugoplasirane Splićanke (tri boda manje od Osijeka) glavne favoritkinje da odu do kraja u kupu gdje su u polufinalu još pobjednik para Agram – Rijeka, Katarina Zrinski i drugoligaš Dinamo. Ekipa trenera Krešimira Jaklina čeka ždrijeb.

– Idemo dalje, na dobrom smo putu i po pitanju ekipe, organizacije kluba, marketinga, sponzora… Da odigramo i upola ovako imamo velike šanse otići do kraja, ali prvo treba skočiti pa reći hop – rekla je Fabjanac.

Snuju Ligu prvaka

A naslov prvakinja? Bacile su Splićanke rukavicu izazova Osječankama već i ove sezone. Osijek ima tri boda više, jer su u prvom međusobnom susretu kod Splita slavile 2:0. U slučaju da dobiju sve ostale utakmice Splićankama za titulu treba pobjeda od tri razlike u zadnjem kolu u Osijeku.

– Neće biti lako, ali pokazale smo da se možemo nositi s njima. Imamo se čemu nadati – vjeruje Valušek.

–  Cilj nam je da ova ekipa ostane dvije godine na okupu. Bilo bi lijepo da jubilej deset godina postojanja kluba nečim zaokružimo. Lijepo bi bilo naći se u Ligi prvaka – rekla je Fabjanac.

 

Split – Osijek 4:1 (3:0)

Vranjic – Igralište s umjetnom travom Sportskog centra Vranjic. Gledatelja 200.

Četvrtfinalni susret nogometnog kupa za žene. Sudac: Dario Kulušić (Šibenik).

Strijelci: 1:0 Valušek (12), 2:0 Bukač (20), 3:0 Balog (24), 4:0 Balog (76), 4:1 Radeljić (90+3).

Split: Mišetić, Dulčić (od 87. Grbavac), Smiljković, Horvat, Valušek (od 90.+1 Ursić), Lubina, Dujmović (od 71. Kolgjeraj), Conjar (od 89. Čanjevac), Pedić (od 50. Varda), Bukač, Balog.

Osijek: Adamović, Bulut (od 32. Joščak), Čavić (od 59. Šalek), Nevrkla, Baban, Balić, Bojčić (od 70. Pernar), Andrlić, Radeljić, Lojna, Culek (od 82. Kovač).

Posted in Mi u medijima.