U sridu s Krešimirom Jaklinom: ‘Već su dogovorena pojačanja za iduću sezonu, a cilj nam moraju biti trofeji’

Naš trener Krešimir Jaklin ima samo 32 godine, no iza sebe ima veliko iskustvo. Rođeni Zadranin igračku karijeru počeo je u NK Zadru kao vratar, no ubrzo je počeo s trenerskim poslom s kojim se bavi od svoje 21 godine kada je postao trener NŠK Sv. Mihovila s otoka Ugljana. Krešo je i trener vratarki u A i U-19 reprezentaciji. U Split je došao ove sezone i već u nekoliko mjeseci donio Kup.

“Trenirao sam vratarke u Splitu od rujna 2017. godine, a onda kada je došlo do smjene trenera prve ekipe sam na poziv sportskog direktora Allena Moharića preuzeo prvu ekipu kolo prije kraja prvog dijela sezone”, kaže Krešo pa dodaje:

“Osvojili smo prvi trofej u povijesti kluba i to je sigurno velika stvar za klub i grad Split, kao i za Dalmaciju koja se polako diže, te potvrda da je samo mukotrpan i pošten rad, kakav smo mi imali, pravi put prema trofejima.”

Osim što je Osijek poražen u četvrtfinalu Kupa i prvenstvene utakmice su bile puno zanimljivije nego proteklih sezona.

“Split je došao vrlo blizu Osijeku, a to su pokazale sve naše međusobne utakmice u protekloj sezoni. U prvenstvenim utakmicama su one bile sretnije i spretnije, ali u Kupu smo pokazali da ih možemo pobijediti.”

Krešo je do Splita vodio muške ekipe, a objasnio je i kako mu je bilo raditi s djevojkama.

“Sviđa mi se rad s curama zato što s puno više emocija ulaze u svaki trening i utakmicu, te jako brzo upijaju nove stvari. Iskreno, puno je lakše raditi u muškom nogometu zato što je svaki igrač prošao nekakvu školu nogometa, a to kod žena nije slučaj. Većina seniorki treba učiti ono što dečki nauče u mlađim uzrastima. Naravno, tu govorimo o hrvatskom ženskom nogometu.”

Split se sada posložio, a iduće sezone je plan da sve ode na još višu razinu
.

“Od drugog dijela sezone imamo moćnu ekipu. Pogodili smo s pojačanjima, a za iduću sezonu su već dogovorena neka nova imena, no ne bih još ništa govorio dok ne bude službeno. Želimo sve podići na višu razinu, a cilj nam mora biti osvajanje trofeja”, kaže Krešo pa dodaje:

“Ove sezone sam jako ponosan na sve naše reprezentativke, a pogotovo na Teu Pedić i Antoniju Dulčić koje su po prvi puta pozvane u A reprezentaciju. Ono što mi se najviše sviđa u Splitu je entuzijazam svih igračica koje su trenirale i na +30 i na -19. One su najzaslužnije za osvajanje Kupa. Uz to, predsjednica Vinka i direktor Allen se cijeli daju za klub i igračice pa je i atmosfera odlična. U ekipi je dosta različitih karaktera pa je potrebno dosta kompromisa i razumijevanja, no kada je najpotrebnije, sve dišu kao jedno.”

Iduće sezone tek ćemo i vidjeti pravi Krešin “potpis” na igri ekipe. Kako će to izgledati?

“Split će igrati tehnički, lijep nogomet, ali radit ćemo i na fizičkom planu. Mislim da tu zaostajemo za drugima u Europi, a u to smo se uvjerili u prijateljskoj utakmici s prvakom Austrije St. Pöltenom“, kaže Krešo pa nastavlja:

“Kada sam s pomoćnim trenerom Antonijom Županom preuzeo momčad uveli smo drugačiji način rada koji je bio puno zahtjevniji nego što je do tada bio u Splitu. Podigli smo broj treninga, a svaki trening je bio detaljno isplaniran. Na početku nekim igračicama nije odgovarao novi režim, ali tako smo se pripremili za osvajanje trofeja. Pobjeda protiv Osijeka u Kupu je pokazatelj da smo na pravom putu.”

Pripreme za novu sezonu uključuju i niz prijateljskih utakmica.

“S pripremama za novu sezonu trebali bi krenuti 45 dana prije početka prvenstva. Plan je da se odigra nekoliko prijateljskih utakmica s najjačim klubovima iz ovog dijela Europe kao što su St. Pölten, Olimpija, Ferencvaros, Sarajevo, Breznica i Spartak.”

Za kraj smo Krešu pitali što bi poručio onima koji su skeptični prema ženskom nogometu.

“Svima onima koji su skeptični prema ženskom nogometu poručio bih da dođu i pogledaju trening ili utakmicu ženskog nogometa. Uvjeren sam da će promijeniti mišljenje isto kao i ja. Sada sam u švedskom Malmöu. Pozvala me kapetanica Hrvatske Iva Landeka da dođem vidjeti kako se radi u njenom sadašnjem klubu FC Rosengardu. Riječ je o višestrukim prvakinjama Švedske i redovitim sudionicama Lige prvaka. Mogu reći da bi se i neki nogometaši posramili kada bi vidjeli kako igraju nogometašice”, rekao je Krešo pa za kraj zahvalio svima za ovu sezonu:

“Želim se zahvaliti svim svojim igračicama koje su najzaslužnije za uspjeh koji smo imali ove sezone, kao i svom stručnom stožeru i upravi kluba. Također, hvala i svim novinarima koji su nas pratili u ovoj sezoni. Puno nam to znači”, zaključio je Krešo.

Posted in Intervju "U sridu".