[SLOBODNA DALMACIJA] Periferni pogled na najvažniju sporednu stvar na svijetu: Smeta vam moderni nogomet? Gledajte žene!

22. 05. 2018.

ljepota na travnjaku

Često na zidovima hrvatskih gradova možemo vidjeti grafite ‘Odio il calcio moderno’ ili ‘Against modern football’. Poruke su to navijača nezadovoljnih razvojem nogometne igre u kojoj novac diktira sve, kriminalci drmaju cijelim sportom, a sama draž igre izgubljena je odavno. Ipak, nada postoji.

Zadnje kolo sezone ženskog nogometnog prvenstva Hrvatske donijelo je dvoboj Osječanki i Splićanki. Djevojke su to koje uglavnom igraju iz gušta, s primanjima manjim od prosječnih hrvatskih, ali su želja i htijenje puno veći nego kod muških kolega koji se, sigurni u svoja primanja, nerijetko prešetavaju po terenu.

Kod ovih djevojaka nema prenemaganja nakon pretrpljenog prekršaja, nema unošenja u lice protivnicima ili sucima, a simuliranje je, čini se, zabranjeno. Uostalom, većina njih uz igranje nogometa ima i dodatne poslove jer se od igranja ne može živjeti. I nema tu ni zavisti i mržnje. Sve su u istoj situaciji, svaka od njih zna kako je ovoj drugoj i koje je brige more.

U ključnoj utakmici prvenstva slavile su Osječanke. Ni u jednom trenutku igračice i rukovodstvo Splita nije uputilo ružnu riječ domaćinima, a osječka publika pljeskom je znala nagraditi i lijepe poteze Splićanki. Čini vam se to nezamislivo u muškoj konkurenciji? Vjerojatno ste u pravu.

Ako vam je dosta Lige prvaka, namještenih prvenstava u režiji ljudi u crnom, a zaželjeli ste se istinskog nogometa, nogometa kakav je nekad bio, požurite već na početku iduće sezone na stadione na kojima će se igrati Prva hrvatska ženska nogometna liga. Vidjet ćete nadigravanje i istinsku ljubav prema sportu. Djevojke iz Splita ove su godine došle blizu naslovu prvakinja, a u kupu su prekinule dugogodišnju dominaciju Osječanki i tako bude nadu u novo veliko rivalstvo koje bi nas moglo čekati. Da igrama jedne druge tjeraju da budu bolje. Jer ih financije sigurno neće.

Posted in Mi u medijima.