U sridu s Andreom Valušek: “Ponosna sam što branim boje ovog kluba, želim u Splitu završiti svoju karijeru!”

Od ove srijede krećemo sa serijom intervjua pod naslovom “U sridu”, u kojima ćemo svaki tjedan predstaviti po jednu našu igračicu. Serijal otvara naša najiskusnija igračica Andrea Valušek. Andrea je karijeru počela u Švicarskoj u kojoj je tada živjela. Počela je kao i mnoge djevojke s dečkima na školskom igralištu, a onda se priključila ženskom nogometnom klubu Laax. Igrala je i za mladu U-15 reprezentaciju Švicarske. Nakon povratka u Hrvatsku igrala je zaDinamo, Omblu, Rijeku i Trnavu, da bi na kraju potpisala za nas, što nas čini neizmjerno sretnima. Andrea je nastupala i za Hrvatsku A reprezentaciju, a bila je i trenerica u ŽNK Gorici. Osim na sportskom planu, Andrea je uspješna i na akademskom gdje je stekla titulu magistre kineziologije.

Kako si se odlučila za dolazak u Split?

“Bilo je zapravo potpuno neočekivano. Nisam se nadala pozivu iz Splita. Sve se odigralo prilično brzo, tijekom jednog turnira gdje sam nastupala za ŽNK Trnavu. Sjela sam za stol s predsjednicom kluba Vinkom Fabjanac koja mi je ispričala svoje planove za klub u budućnosti i rekla kako me vidi tamo. Uz podršku mojih najbližih odlučila sam pristati i nikada nisam požalila! Prije toga klub iz Splita sam doživljavala kao velikog rivala gdje god bih igrala. Upravo radi toga moj dolazak u klub iznenadio je mnoge. Međutim, imala sam izuzetno dobar osjećaj od samog početka. Bez puno komplikacija smo postigli dogovor i ubrzo sam prešla u redove kluba. Evo, već sam treću sezonu ovdje i ovom prilikom bih željela naglasiti kako sam izuzetno sretna u Splitu, dobro se osjećam, atmosfera je na nivou i mogu reći jedino da mi je pomalo žao što prije nisam imala priliku biti dio ovakvog projekta. Mogu reći kako sam jako ponosna što branim boje ovog kluba, u čemu želim još uživati, a konačno i završiti svoju karijeru upravo u Splitu.”

Koliko se ekipa promijenila od tvojeg dolaska u klub?

“Kad sam došla prije dvije sezone ekipa je bila formirana isključivo od domaćih igračica. Nakon toga, klub je radio na dovođenju novih snaga kako bi povećao konkurentnost i kvalitetu kadra. Rezultat je bio usvajanje novog sustava igre, uz veću konkurenciju i svakodnevni napredak. Međutim, svi smo mi jedno. Normalno je da se stvari mijenjaju, svi želimo da klub bude u vrhu i ponašamo se u skladu s time. Smatram da smo oformili dobru ekipu i, uz novo, stručno rukovodstvo možemo biti još bolje, a samim time i rezultati će slijediti.”

S ekipom Splita si pod okriljem FC Split Tommyja ove godine osvojila drugo mjesto u futsalu u 1.HMNL za žene. 

“Da, većina igračica koja igra za Split je nastupila i za malonogometni klub FC Split Tommy na 1. HMNL za žene koja je održana kroz četiri turnira. Prošle smo u Final Four kao drugoplasirana ekipa te se pobjedom nad prošlogodišnjim osvajačicama iz MNK MC Plus izborile za finale. Nažalost, već taj derbi nas je dosta potrošio s obzirom na to da smo došle u završnicu s manjim brojem igračica nego inače, što zbog bolesti, što zbog privatnih obaveza. Dobro smo ušle u utakmicu u finalu protiv Alumnusa, povele i dobro se držale dok nije počelo nedostajati snage. Nažalost, nismo do kraja uspjele izdržati fizički napor i pobijediti, no bit će prilike za to. Jako sam ponosna na svoju ekipu i sve cure koje su dale i posljednji atom snage da bi predstavile klub u što boljem svjetlu. Utakmica je u svakom slučaju bila dostojna finala, a gledatelji su mogli uživati do samoga kraja.”

Vratimo se nogometu. Split je drugi na polusezoni, a u zimskoj stanci stigla su neka pojačanja. Kakve su nove suigračice?

“Još od prošle sezone radilo se na dolasku novih igračica i dok su neke su došle i otišle, neke su ostale. Ove sezone priključile su nam se neke nove igračice za koje se nadam da će ovdje i ostati dugo vremena. Trener Krešo sada na raspolaganju ima široki kadar pun kvalitetnih igračica, kao i njihovih dostojnih zamjena. Slatke brige reklo bi se. Smatram kako je konkurencija koju sada imamo izuzetno bitna, pogotovo za mjesta u početnih 11. Svaka igračica svoje mjesto mora zaslužiti i opravdati, a to je i jedini pravi put. Ono što nam sada slijedi je uigravanje, prilagodba te veliki trud i rad na usvajanju novog sustava igre.”

Odrađene su i intenzivne pripreme koje su završile u Prelogu. Kakve su bile pripreme?

“Odradile smo izuzetno kvalitetne pripreme. Svaka od cura je maksimalno odradila treninge, a to ne bi bilo moguće bez vrhunskih uvjeta koje smo imale u Sportskom centru Panorama u Prelogu. Uz njihovu pomoć i izvanredne uvjete koje su nam pružili, odradile smo sve što je bilo zacrtano u planu i program. Konačno, mogu samo reći kako smo svi izuzetno zadovoljni postignutim, uključujući i trenera te cijelo rukovodstvo kluba. Odigrale smo i nekoliko pripremnih utakmica i veselimo se postignutom napretku i svemu već ostvarenom do sada. Smjer u kojem idemo je pravi put i jedva čekam početak prvenstva ovog vikenda!”

Koji su ciljevi ove sezone?

“Nakon odlično i kvalitetno odrađenih priprema pune smo samopouzdanja i to ćemo i pokazati! Cilj nam je nastaviti s dobrim rezultatima u prvenstvu. Također, slijedi nam kup utakmica protiv Osijeka za koju ćemo se dobro pripremiti i pokazati ono što smo usvojile i odrađivale na pripremama. Trenutno nam je to primarno. Nakon Kupa slijedi i nastavak prvenstva gdje smo još uvijek u igri za prvo mjesto i osvajanje lige. Dat ćemo sve od sebe da se pokažemo u najboljem mogućem svjetlu i učinimo Split ponosnim!”

Za kraj, nekoliko brzopoteznih pitanja.

Barcelona ili Real Madrid?

“Barcelona! Oduvijek i zauvijek. Ipak, izuzetno volim Ronalda – moj idol i uzor.”

Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo?

“Hahaha, već sam dala odgovor na to pitanje. Teška je to odluka, radi se o dva različita profila igrača. Jako volim Messija, ali Ronalda volim više, hahaha.”

Zagreb ili Split?

“Zagreb je moj dom. A Split? Split je moj drugi dom.”

Riba i pašticada ili krpice sa zeljem i purica s mlincima?

“Obožavam ribu, tako da ću se odlučiti za prvo.”

Umjetna ili prava trava?

“Definitivno prava trava, samo da je kao na Nou Campu, hahaha.”

Koja je pjesma kluba? Što se najviše sluša u svlačionici?

“‘Volin sve bilo’ – ipak smo mi Split”

Imate li neki ritual prije utakmice?

“Obavezno glazba, puno smijeha, a ponekad i motivacijski govor.”

Idealan odmor?

“Plaža, sunce, koji koktel i dobro društvo.”

Posted in Intervju "U sridu".