[24 SATA] Jamajčanke zabijaju golove u Splitu, ali i uživaju u pašticadi

07. 10. 2017.

Dominaciju Osijeka u ženskoj hrvatskoj nogometnoj ligi ove će sezone pokušati prekinuti ŽNK Split, a koliko su ozbiljno krenuli u projekt najbolje svjedoči fizionomija ekipe, u kojoj je nekoliko inozemnih pojačanja. Prije svih, dvije američke Jamajčanke, golmanica Nicole McClure i napadačica Shanoska Young.

– Došle smo u Split pojačati ekipu, osvojiti naslov prvaka Hrvatske i zaigrati u Ligi prvaka – otvoreno je najavila Young, koja je već zabila svoj prvi gol. Splićanke su u sezonu krenule iznad svih očekivanja, najprije su na gostovanju u gradskom derbiju deklasirale ŽNK Marjan s 9-0, da bi u drugom kolu na domaćem terenu slavile protiv Agrama 5-0. U nedjelju ih čeka gostovanje kod Rijeke.

– Dobro smo startale, što je jako važno za samopouzdanje, jer se još upoznajemo i nismo se stigle uigrati. Nadam se da će do derbija s Osijekom krajem studenoga sve leći na svoje mjesto. Svjesne smo da smo dovedene zbog iskustva, a kako sam igrala u Francuskoj, Izraelu, Islandu i Norveškoj, znam kako pomoći ekipi – kaže McClure, koja još nije primila nijedan gol.

Cure su vršnjakinje, po 27 im je godina, a iako su se u Splitu prvi put srele, obje dijele sličnu životnu priču. Podrijetlom su s Jamajke, odrasle u Americi, gdje su se na studiju počele baviti nogometom.

– Možda ne znate, ali u Americi je nogomet jako popularan među djevojkama. Nažalost, nema puno mogućnosti za igru nakon završetka studija jer nije popularan kao u Europi, pa moramo u inozemstvo – otkriva nam McClure, koja je na gol stala posve slučajno:

– Nitko nije želio braniti, pa sam ja probala, a kad su vidjeli da sam dobra, nisu me više htjeli pustiti u igru, ha, ha, ha…

Za razliku od njezine kolegice, Shanoski Young prvi sport bio je atletika:

– A kakva bih ja to bila Jamajčanka da se nisam okušala u atletici. Bila sam dosta dobra, brza… Jednom prigodom otputovali smo kod rođaka u Kanadu, a kako mi je rođakinja igrala nogomet, malo smo se dodavali ispred kuće. Kad je njezin otac vidio kako baratam loptom, predložio mi je da probam s nogometom, i to je bilo to. Iako sam počela tek sa 16 godina, brzo sam se uklopila, a pomogli su mi brzina i gipkost koju sam dobila na treninzima atletike.

Iako su tek stigle u Split i tek upoznaju grad, neke lokacije su već upoznale.

– Lijepo je na Rivi i uz more, i uopće mi ne smeta što ima jako puno turista. S obzirom na to da sam odrasla u New Yorku, splitska gužva i nije nešto posebno – kaže McClure, kojoj se ne žuri natrag kući.

– Sve što sam ostavila tamo, čekat će me i kad se vratim, a jedino što mi nedostaje su roditelji, koji me ponekad dođu posjetiti – dodala je.

Split se svidio i njezinoj kolegici i sunarodnjakinji.

– Grad je prekrasan, a kad se tome dodaju planine u zaleđu i more, onda je to kao jedna lijepa razglednica. Već sam naučila osnovna pravila snalaženja u gradu. Kad se izgubim, idem samo nizbrdo i uvijek dođem na Rivu – smije se Young, koja je oduševljena i domaćom kuhinjom.

– Probala sam specijalitet s njokima i mesom i jako mi se svidio, samo ne znam izgovoriti kako se zove to jelo…

Možda pašticada?

– Da, upravo to, pas – tich – adah… – pokušala je simpatična Jamajčanka, koja planira zabiti što više golova. Koliko god bude moguće i potrebno.

Posted in Mi u medijima.