[DALMACIJA NEWS] Cure koje vole nogomet: kad muškarci čuju da igram nogomet neki mi ne povjeruju, a neki se oduševe!

04. 05. 2018.

Nogometašice ŽNK Splita, Anela Lubina i Ana Dujmović od malena gaje ljubav prema nogometu
Kaže pjesma Pips, Chips & Videoclipsa: “I sve je super i sve je za pet kad si muško i voliš nogomet”. Istina, muškarci su ti kojima je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali postoji i druga strana medalje. U Hrvatskoj se nogomet prolongira kao “muški” sport iako postoje i cure koje su istinske ljubiteljice nogometa. Neke od njih profesionalne su nogometašice i prate ga od malena.

Tako započinje priča nogometašica ŽNK Splita, a glavne akterice ove priče su 22-godišnje Anela Lubina i Ana Dujmović koje igraju nogomet već deset godina.

Cure su nam otkrile kako je to biti žena u svijetu nogometa, jesu li se susretale s predrasudama i kako muškarci reagiraju na činjenicu da su profesionalne nogometašice.

Anela Lubina je 22-godišnja nogometašica, kapetanica ŽNK Splita koja igra u veznom redu. Uz to, studira poslovnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Njena suigračica, Ana Dujmović, igra poziciju desnog krila ili napadačice u svojoj ekipi.

Pitali smo Anelu i Anu:

Kako i kada se dogodila ljubav prema nogometu? 

Anela: Imam starijeg brata koji bi, još dok smo bili djeca, sa svojim prijateljima svaki dan išao na igralište igrati nogomet. Ja bi često išla i gledala. Kako mi se svidjelo, odlučila sam  probati.. i eto, uspostavilo se da mi dobro ide.

Ana: Ljubav prema nogometu traje od malena. Moj tata je bio nogometaš i vodio me na svoje utakmice te sam tako uz njega zavoljela nogomet.

Kako muškarci reagiraju kad čuju da si nogometašica?

Anela: Neki se iznenade, neki mi odmah ni ne povjeruju, misle da se šalim, a neki se čak oduševe! Bude tu različitih reakcija.

Ana: Do sada se nisam susrela s nikakvim neugodnim komentarima, dapače uvijek me ispituju o tome, pogotovo ako nisu baš upućeni u ženski nogomet, a ako jesu imamo temu za razgovor.

Jeste li se susretali s predrasudama na temelju nogometa jer po svemu sudeći u Hrvatskoj jedino muški “vole nogomet”?

Anela: Pa ne mogu sad izvući neku konkretnu situaciju u kojoj sam se ja našla. Možda samo malo podcjenjivanja i nekih komentara, ali kad vide kako igramo, većina se brzo predomisli.

Ana: Susretala sam se, ali ne opterećujem se time previše. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ja samo uživam radeći ono što volim.

Ženski nogomet u Hrvatskoj…? Ima li budućnosti?

Anela: Mogu slobodno reći da su cure u Hrvatskoj talentiranije od većine drugih cura u Europi. Samo je kod nas problem što se s curama ne radi, pogotovo mladima, dok su još u pionirima. Škole nogometa su nam jednostavno loše dok je u Europi potpuno druga priča. Oni i taj, “ajmo reć”, nedostatak nadoknađuju radom. Tako da budućnosti svakako ima, samo je pitanje ima li stručnih kadrova i volje za rad s curicama u ženskom nogometu. Što se tiče seniorskog uzrasta u kojem i sama nastupam, mišljenja sam da našu ligu pod hitno treba smanjiti, recimo na šest najboljih klubova, pa igrati trokružno, te tako povećati kvalitetu utakmica jer nama, sad na primjer, neki trening bude jači od neke prvenstvene utakmice. Većinu utakmica dobivamo sa 7+ razlike…

Ana: Teško je pričati o nekoj budućnosti jer trenutno stanje baš i nije dobro. Ima dosta ljudi koji se trude ženski nogomet u Hrvatskoj podići na jednu višu razinu, ali nažalost još uvijek ima i puno onih kojima to i nije najbitnije. Da bi se vidio neki napredak potrebno je puno truda, želje, odricanja, čega nažalost u ovom slučaju nedostaje. Ja se osobno nadam da će se to promijeniti i da će ženski nogomet imati svjetliju budućnost.

Cure su odgovorile i na brzopotezna pitanja:

Ronaldo ili Messi?

Anela: Nijedan od njih dvojice. Ja sam fan onih starih tipa Gerrard, Lampard, Kaka. Od ovih današnjih volim gledati Isca kako igra.

Ana: Messi

NK Osijek ili NK Rijeka?

Anela: Samo Hajduk Split!

Ana: Osijek

Serie A ili La Liga?

Anela i Ana: La Liga

Tko će biti pobjednik ovogodišnje Lige prvaka?

Anela: Navijački ću reći Real!

Ana: Liverpool

Najdraži nogometaš?

Anela: Od današnjih, Isco i Kovačić

Ana: Sergio Ramos

Umjetna ili prava trava?

Anela:  Prava ako je dobra, a često nije haha. Ok mi je i umjetna.

Ana: Prava trava

Najbolji nogometaš HNL-a?

Anela: Ne pratim baš utakmice HNL-a, samo Hajduk kad stignem, ali mišljenja sam da je Soudani trenutno najbolji igrač u našoj ligi.

Ana: Nikola Moro

Posted in Mi u medijima.