[SLOBODNA DALMACIJA] Štiklon po balunu: umisto o šminki, draže im pričat o kopačkama

20. 05. 2009.

ženski nogometni klub ‘split’ na jesen želi u prvu ligu

‘Splitova’ trenerica Jagoda Franić pod paskom ima 26 djevojaka u dobi od 10 do 30 godina. U lipnju je i novi prijelazni rok kada se očekuje pristupanje ovom klubu još nekoliko igračica

‘Splitova’ trenerica Jagoda Franić pod paskom ima 26 djevojaka u dobi od 10 do 30 godina. U lipnju je i novi prijelazni rok kada se očekuje pristupanje ovom klubu još nekoliko igračica
Vratarke Karla i Dijana

One, umjesto o cipelama i šminki, više vole govoriti o kopačkama, balunu i taktici i tako razbijaju neke od raširenih predrasuda o ljepšem spolu.
Riječ je o nogometašicama nogometnog kluba “Split”, koje vještine baratanja loptom vježbaju tri puta tjedno na umjetnoj travi pomoćnog terena starijeg brata
Radničkog nogometnog kluba “Split”. S njim dijele još i osnovnu boju dresa, naime, prepoznat ćete ih po upečatljivoj crvenoj majici te bijelim hlačama i štucnama.

– Treninzi nam se ne razlikuju od muških, već od godišta do godišta. Razlika između muškog i ženskog nogometa je tek u snazi udarca i brzini, dok smo u tehnici izjednačeni – priznaje “Splitova” trenerica Jagoda Franić, koja pod paskom ima 26 djevojaka u dobi od 10 do 30 godina. U lipnju je i novi prijelazni rok kada se očekuje pristupanje ovom klubu još nekoliko igračica.

Prva liga

– Za igranje u Prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi za žene trebamo imati 15 seniorki i 15 igračica uzrasta do 16 godina, a taj cilj bi mogli ostvariti već na jesen. No primarni cilj nam je okupiti što više mladih, da se maknu s ulice, a talenata će uvijek biti kao što ih već sada ima u timu – kazala nam je predsjednica kluba Vinka Fabjanac, dok se nekolicina nogometašica tek zagrijavala za trening.
Unatoč tome što su sve mlade cure, ima i pravih “veteranki” ovog sporta, primjerice, 15-godišnja Marijana Vranješ balun igra već šest godina.

Ženski nogometni klub Split na treningu na Benama Prvi red slijeva: Antonija, Mihaela, Marijana, Karla i Nikolina. Drugi red: Andrea, Luce, Jelena i Dijana. U pozadini su treneri Bepo Žarković i Jagoda Franić

– Uvik san trenirala nogomet, a u školi, na tjelesnom, nekad zaigram i s muškima. Jesam li bolja od njih, pa, zavisi, kako od koga – skromna je Marijana koja igra na poziciji lijevog veznog.
Nije se razmetala ni njezina vršnjakinja Andrea Maršić, koju su njezine suigračice nahvalile da daje i po četiri, pet golova po utakmici.
– Ma sve ovisi kakav je protivnik. Inače, nemam nekog uzora u nogometnom svijetu, samo igram pa što bude – iskrena je Andrea.

Mihaela, Marijana, Luce, Andrea i Antonija

U Splita igraju i tri sestre, MateaMarijana Karla Mrkonjić, od kojih čak dvije stoje među vratnicama i brane udarce na gol.

Inicijativa starijih igračica

‘Split’ je drugi splitski ženski nogometni klub, a osnovan je tek prije četiri mjeseca, na inicijativu starijih igračica i nekolicine roditelja čije su kćerke danas članice ‘Splita’. Klub se nastavlja na tradiciju prvog ženskog nogometnog kuba u Splitu, ‘8. marta’, koji je također održavao treninge na pomoćnim terenima RNK Split.

Posted in Mi u medijima.